Naleśniki orkiszowe z musem

Ostatnio jem dużo jogurtu, wyjątkowo posmakował mi probiotyczny firmy Jana. Jogurty probiotyczne zawierają szczepy bakterii, które dostają się żywe do jelita. Spożywanie tych jogurtów wzmacnia odporność. Bakterie w zwykłych jogurtach naturalnych giną w żołądku. Przy takiej pięknej pogodzie jogurt smakuje wspaniale.


 Na wczorajszy obiad zrobiłam naleśniki orkiszowe. Naleśniki uchodzą za niekoniecznie dietetyczną potrawę. Pokażę Ci, że moje niesłusznie. Zamieniam mąkę na zdrowszą, używam naprawdę minimalnej ilości tłuszczu i pod żadnym pozorem nie jem ich z Nutellą. Pamiętaj, nie wolno smażyć na oliwie z oliwek ani margarynie. Najzdrowszym olejem jest rzepakowy, obecny w większości kuchni. Mąka orkiszowa jest moją ulubioną, naleśniki z niej są bardzo dobre i pasują do nich także warzywa. Możesz ją zastąpić innym rodzajem - ryżową, kokosową. Nie polecam jedynie kukurydzianej (jest zbyt sypka i rozlatuje się) i żytniej (do słonych naleśników).
Naleśniki orkiszowe z musem truskawkowym
Porcja na jedną osobę (4 mniejsze naleśniki)
Do miski wsyp szklankę mąki. Dodaj jajko i pół szklanki mleka. Zmiksuj, a następnie dolewaj mleka lub wody do uzyskania płynnej masy. Na patelnię wylej dużą kroplę oleju. Usmaż naleśniki. Zmiksuj mrożone truskawki z połową kubeczka jogurtu. Po posmarowaniu naleśników polej je musem truskawkowym. Moje naleśniki są z: masłem orzechowym, twarogiem z jogurtem, cukrem trzcinowym oraz musem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Blondealexx , Blogger