Tłuszcze są niezbędne do życia i powinny być stale obecne w diecie, także zdrowej. Tłuszcze dostarczają energii, zabezpieczają przed zimnem oraz pełnią ważną rolę w gospodarce hormonalnej. Eliminując je z diety, można narazić się na poważne problemy z hormobami, spadek odporności oraz zahamowanie wzrostu. Natomiast nadmiar prowadzi do otyłości i chorób serca.
Wiadomo, że tłuszcz tłuszczowi nie równy. Jakie są najzdrowsze, a jakich lepiej unikać?
- Olej rzepakowy - jeden z najzdrowszych tłuszczy, źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3). Ich stosunek powinien wynosić 2:1 i taki właśnie jest w tym rodzaju oleju. Zawiera kwas oleinowy, zmniejszający zły cholesterol LDL. Ma wysoką temp. dymienia, co oznacza, że przy smażeniu nie wytwarzają się związki rakotwórcze.
- Olej kokosowy - ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Zapobiega próchnicy, leczy trądzik, zapalenie skóry, buduje odporność, zmniejsza zły cholesterol. Uwaga, jest źródłem tłuszczy, ale przyspiesza metabolizm. Może być stosowany jako odżywka do włosów, zapewniająca sprężystość i blask, krem przeciwzmarszczkowy, nawilżający balsam. Nadaje się do pielęgnacji sierści zwierząt, skóry niemowląt.
- Masło klarowane (ghee) - czysty tłuszcz, bez innych dodatków. Ma bardzo wysoką temp. dymienia. Obniża cholesterol, ma właściwości antynowotworowe, wspomaga leczenie Alzheimera. Ponadto wpływa na gojenie ran oraz piękną cerę. Można je kupić lub sklarować samemu.
- Oliwa z oliwek - jedynie Extra Virgin (czyli z pierwszego tłoczenia; dostępne są także oliwy z oliwek powstałe z "resztek" po tym procesie) ma takie właściwości jak: obniżające cholesterol, wygładzające zmarszczki, wpływa na wzrost kości. Jest polecana dla cukrzyków i astmatyków.
- Masło - skondensowany tłuszcz mleczny, który otrzymuje się ze śmietany mleka krowiego. Podwyższa cholesterol, tym samym rozwijając choroby serca i krążenia. Ma niską temp. dymienia -smażenie na nim powoduje powstanie związków rakotwórczych. Jednak z tłuszczy zwierzęcych jest najbardziej lekkostrawne.
- Margaryna - jest pochodzenia roślinnego. Jej skład to tłuszcze roślinne, niekiedy zmieszane z mlekiem lub wodą, polepszacze smaku, lecytyna oraz substancje barwiące. Zawiera szkodliwe kwasy tłuszczowe trans, podwyższające cholesterol. Twarde margaryny zawierają ich więcej. Są wzbogacane w związki blokujące wchłanianie cholesterolu i zawierają go mniej w porównaniu do masła. Jednak masło jest produktem naturalnym, a margaryna nie. Kupując już ją, powinniśmy wybrać o jak największej zawartość % tłuszczu.
Zostałam nominowana do odpowiedzi na pytania Adriany Karasek z bloga adzioorek,blogspot.co.uk, a oto one: ;)
1. Jakie jest Twoje największe marzenie?
Być szczęśliwą w przyszłości. Mieć wymarzoną pracę, wspaniałą rodzinę i przyjaciół.
2. Najpiękniejsze miejsce, w którym byłaś?
Zdecydowanie Londyn, chociaż Rzym też jest przepiękny.
3. Ulubione danie?
Ciężko wybrać, lubię naleśniki, ciemny makaron z kurczakiem, świeżą
bazylią, owsiankę z czekoladą, krem z dyni i koktajl z pomarańczą i
bananem, a z cheat mealów: bułki drożdżowe i ciasto z karmelem.
4. Kawa czy herbata?
Herbata.
5. Czy masz jakieś zwierzę? Jeśli tak to jakie?
Tak, psa rasy yorkshire terrier.
6. Zalety pisania bloga
Pisząc bloga, można dzielić się z innymi swoją pasją, wyrazić swoje zainteresowania.
7. Czy nie bałaś się opinii najbliższych znajomych na temat Twojego bloga i że w ogóle go prowadzisz?
Na początku miałam pewne obawy, ale bliscy znajomi nie powinni krytykować tego, co robisz.
8. Jeśli mogłabyś spędzić jeden dzień ze sławną osobą, kto by to był?
Quentin Tarantino, uwielbiam jego filmy.
9. Z czego korzystasz częściej laptopa czy telefonu?
Z telefonu.
10. Ulubiony cytat
11. Twoja pasja?
Dietetyka, czytanie książek, zwiedzanie.