Wraz z nadejściem jesieni, mój dom zapełnia się owocami kaki. Cała moja rodzina uwielbia te egzotyczne owoce, bogate w witaminy, błonnik i przeciwutleniacze.
Kaki ma wiele nazw, jest zwane także persymoną czy hurmą. Wykazuje działanie nowotworowe, podobno wywołuje apoptozę - programowaną śmierć komórek białaczki. Tradycyjnie w przypadku owoców, obniża cholesterol.
Kaki ma wiele nazw, jest zwane także persymoną czy hurmą. Wykazuje działanie nowotworowe, podobno wywołuje apoptozę - programowaną śmierć komórek białaczki. Tradycyjnie w przypadku owoców, obniża cholesterol.
Koktajl z persymony
W kielichu blendera umieść obrane i pokrojone w kawałki kaki. Pokrój banana w drobniejsze części. Zmiksuj wraz z dodatkiem ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego. Koktajl jest wtedy gęsty. Jeśli szykujesz koktajl na śniadanie, możesz wsypać do szklanki garść płatków owsianych i orzechów. Wtedy dopiero przelej koktajl. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz