niedziela, 5 lipca 2015

Awokado i nawadnianie

Mamy teraz upalne dni. Dzisiaj widziałam nawet 38° na termometrze. Uwielbiam taką pogodę, choć potrafi też być męcząca. Pamiętaj, aby regularnie pić wodę! Nie wspominałam wcześniej o znaczeniu nawadniania. Teraz mam dobrą okazję poprawić to. Zawsze bardzo lubiłam pić wodę. Niektórzy narzekają na jej brak smaku. Weź cytrynę, miętę, kilka truskawek, wrzuć do wody wraz z kostkami lodu i pij śmiało. Możesz tworzyć różne wody smakowe bez barwników i aromatów. Miej zawsze przy sobie butelkę wody. Dzienne zapotrzebowanie zależy od płci, wysiłku fizycznego, pogody. Przeciętne wynosi ok. 2 l. Woda:
  •  buduje ciało człowieka w 60-70%,
  • umożliwia przeprowadzenie wszystkich procesów w organizmie, 
  • utrzymuje stałą temp. ciała,
  • chroni gałkę oczną, płód, mózg,
  • umożliwia przebieg trawienia,
  • transportuje składniki odżywcze,
  • wspomaga usuwanie toksyn i szkodliwych związków,
  • nie jest magazynowana w organizmie, lecz zużywana w trakcie różnych procesów lub wydalana, należy więc regularnie uzupełniać jej braki!
Moje dzisiejsze śniadanie, czyli kanapka z awokado. Uwaga, awokado jest bardzo kaloryczne! ;) Dlatego najlepiej spożyć je w sałatce lub jako kanapkę na śniadanie. Plasterki owocu ułóż na kromce i skrop delikatnie sokiem z cytryny. Wcinaj na zdrowy wygląd i serce! Awokado jest pełne zdrowych tłuszczy. Wspaniale wpływają na cerę, włosy, paznokcie. Ponadto:
  • awokado reguluje pracę serca, ciśnienie krwi,
  • wpływa korzystnie na układ nerwowy,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • zawiera kwas foliowy (polecany dla kobiet w ciąży).
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz