Krem z cukinii

Nareszcie przedstawiam wam przepis na mój ulubiony obiad. Jest to krem z cukinii. Najsmaczniejszy jest podany z grzankami z chleba żytniego i prażonymi migdałami. 

Krem z cukinii
W dużym garnku umieść pokrojoną w plasterki cebulę. Wlej kropelkę oleju i podsmaż warzywo. Pokrój w plastry cukinię i dodaj do garnka. Przez cały czas garnek powinien być na włączonym gazie. Mieszaj jego zawartość przez chwilę. Następnie zalej ją goracą wodą (nie może być jej za dużo, bo krem będzie za rzadki). Dodaj warzywną kostkę rosołową. Zaczekaj aż zupa się zagotuje. Wyłącz gaz, zmiksuj ją blenderem. Na koniec przypraw krem pieprzem.
Pokrój parę kromek chleba żytniego w kostkę. Umieść je na patelni i przysmaż bez dodatku tłuszczu. Pamiętaj, aby mieszać grzanki. To samo zrób z płatkami migdałów aż się zarumienią. Wrzuć grzanki i migdały do przelanej na talerz zupy.

Cukinia jest lekkostrawna. Odkwasza organizm, usprawnia proces trawienia. Zawiera potas, żelazo oraz witaminę A, C. Uwaga, (dane z poradnikzdrowie.pl) w 100 g posiada: 16 kcal, 0,6 g białka, 4 g węglowodanów i 0,1 g tłuszczów. Zatem ma mało kalorii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Blondealexx , Blogger