czwartek, 10 września 2015

Sezamowa jaglana

Sezam był bardzo popularny w Babilonie i Indiach. Jego ziarenka wspaniale wpływają na włosy i paznokcie. Dostarczają bardzo dużo białka i witamin. Sezam koi nerwy, wzmacnia kości. Warto dodawać łyżeczkę do owsianki albo ciastek zbożowych. Można też spróbować go na słono, np. z kurczakiem. Dzisiejsza propozycja to sezamowo-migdałowa kasza jaglana. Przygotowanie obejmuje jedynie miksowanie blenderem. Polecam na śniadanie, szczególnie, gdy tak jak ja, rano z niczym nie możesz zdążyć.
Jeśli nie jadłeś jeszcze prażonych migdałów, koniecznie musisz to zmienić. Są po prostu pyszne, a do tego migdały dostarczają dużo białka. Są najbardziej wartościowe spośród orzechów.
Sezamowo-migdałowa kasza
W kielichu blendera umieść banana, 5 łyżek kaszy jaglanej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, tyle samo prażonych migdałów i sezamu. Całość zmiksuj. Posyp migdałami i żurawiną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz