Sałatka z roszponki, awokado, truskawek
Idealne na lunch: porcja węglowodanów złożonych w postaci chleba żytniego, ryba, dostarczająca kwasów tłuszczowych i białka. Białko jest ważne szczególnie w diecie sportowców, jest też częste w dietach odchudzających. Powinniśmy jeść ryby dwa razy w tygodniu. Ostatnio, przy okazji rutynowych badań, zainteresowałam się wpływem chorób na dietę. Ryby zawierają mnóstwo jodu, polecanego zwłaszcza przy niedoczynności tarczycy. Ja jadłam dorsza, a inne dobre dla zdrowia ryby możecie znaleźć tu.
Do porcji białka polecam moją ulubioną sałatkę. Awokado wpływa fantastycznie na cerę, paznokcie i skórę oraz obniża cholesterol. Natomiast roszponka dostarcza wiele żelaza. Do roszponki dodaj pokrojone truskawki, pestki słonecznika, łyżeczkę sezamu i siemienia lnianego. Pokrój awokado, dodaj do sałatki. Na koniec skrop odrobiną soku z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz