Budyń jaglany z malinami
Hej, moi kochani! Przed wczorajszym basenem pełnowartościowe i zdrowe śniadanie było dla mnie oczywistością. Tym razem było to jedno z moich ulubionych - budyń jaglany.
Malinowy budyń
Składniki (2 porcje): 65g kaszy jaglanej, kubek małego
jogurtu, 50g mleczka kokosowego, maliny(tak na oko, z kilka garści),
łyżka oleju kokosowego, łyżka wiórków kokosowych.
Ugotowałam kaszę,
wymieszałam z olejem, po czym zmiksowałam z malinami i jogurtem w
blenderze. Mleczko kokosowe wykorzystałam jako górną warstwę, można je
jeszcze ubić. Smacznego!
W przypadku deficytu mleczka kokosowego, można równie dobrze użyć mleka krowiego, a jako górnej warstwy jogurtu naturalnego. Ja jednak wolę mleko z kokosa, bo jest pełne tłuszczu. Tak, dobrze czytacie: tłuszczu. Jest naprawdę bardzo ważny dla kobiet i nie jest wcale głównym winowajcą przybierania na wadze. Tyjemy przede wszystkim od cukru, często wręcz ukrytego w produktach (w których właściwie nie powinno go być, np. produkty light, fit), nierzadko pod innymi nazwami. Acesulfam K, aspartam, brązowy cukier, fruktoza, maltoza, melasa, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop słodowy, sacharyna to wszystko cukier!!! A nazw cukru jest jeszcze dużo, dużo więcej.
Nie bójcie się tłuszczu! Zdrowe tłuszcze, tzw. nienasycone, chronią przed chorobami, a wręcz wspomagają odchudzanie. "Jeśli spożywa się je w niewielkich ilościach, nie tylko nie tuczą, ale nawet ułatwiają odchudzanie. Jak to możliwe? Tłuszcze są wolniej trawione niż inne składniki diety i dzięki temu dają też dłużej uczucie sytości" (źródło: poradnikzdrowie.pl) Myślę, że zła opinia tłuszczy bierze się z ich kaloryczności. Jeden orzech włoski to 30 kcal, ale też ładniejsze włosy, paznokcie, figura i samopoczucie. Kluczem jest umiar.
dzięki zawartości
średniodługich kwasów tłuszczowych szybko trafia do wątroby i zostaje
spożytkowany na energię, dlatego nie zostanie zmagazynowany w postaci
niechcianej tkanki tłuszczowej.
http://bonavita.pl/mleczko-kokosowe-przepis-wlasciwosci-i-zastosowanie
http://bonavita.pl/mleczko-kokosowe-przepis-wlasciwosci-i-zastosowanie
dzięki zawartości
średniodługich kwasów tłuszczowych szybko trafia do wątroby i zostaje
spożytkowany na energię, dlatego nie zostanie zmagazynowany w postaci
niechcianej tkanki tłuszczowej.
http://bonavita.pl/mleczko-kokosowe-przepis-wlasciwosci-i-zastosowanie
http://bonavita.pl/mleczko-kokosowe-przepis-wlasciwosci-i-zastosowanie
dzięki zawartości
średniodługich kwasów tłuszczowych szybko trafia do wątroby i zostaje
spożytkowany na energię, dlatego nie zostanie zmagazynowany w postaci
niechcianej tkanki tłuszczowej.
http://bonavita.pl/mleczko-kokosowe-przepis-wlasciwosci-i-zastosowanie
http://bonavita.pl/mleczko-kokosowe-przepis-wlasciwosci-i-zastosowanie
Ojejku *o* wygląda przepysznie! W ogóle uwielbiam dania z kaszą jablaną, więc na pewno wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńJaglaną* ;)
UsuńDziękuję bardzo, ja też ją lubię :)
UsuńHmmmm podoba mi się ten przepis. Widziałabym go na II śniadanie w pracy. Masz może wiedzę na temat tego, jak zachowuje się taki budyn w pojemniczku? Będzie tak samo atrakcyjny czy raczej nie bardzo?
OdpowiedzUsuńHmm...budyń jest raczej gęsty, jednak mam obawy, czy nie zrobi się z niego niezbyt zachęcająca papka :/ Nie próbowałam zabrać go do szkoły. Może warto spróbować "ugnieść" go czymś, na przykład bananami lub użyć wiecej kaszy, by zagęścić budyń :)
Usuń