sobota, 9 lipca 2016

Tarta czekoladowo-bananowa

Kochani, przedstawiam Wam przepyszną tartę z wysoką zawartością białka i tłuszczu. Znajdę chętnych na kawałek? Jest boska. Pełna składników odżywczych, a przy tym słodka, mocno czekoladowa.


Tarta czekoladowo-bananowa
Składniki:
1 warstwa: 40g mąki owsianej, 2 jajka, 4 łyżki wiórków kokosowych, 1/2 kubka jogurtu, łyżka kakao, cynamon.
2 warstwa: 2 małe banany lub 1 duży, jajko, 10g mąki owsianej, łyżka chia.
Wymieszaj wszystkie składniki 1 warstwy ze sobą. Osobno zmiksuj blenderem banana i mąkę, po czym wymieszaj z chia i jajkiem. Do foremki wlej 2 warstwę, na nią 1 warstwę, a górę posyp wiórkami i sezamem. Piecz 20 minut w 180°C.
1 kawałek z 6 ma: B: 6g, W: 10g, T: 8g, 145 kcal. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pół kubka tego mniejszego jogurtu czy tego większego? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej wielkości forma i jak ją przygotować - natłuścić, wyłożyć papierem czy inaczej? Ciasto wygląda na smakowite. W ogóle wszystkie Twoje przepisy są świetne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam formy na tartę o średnicy ok. 27 cm. Nie natłuściłam niczym, choć myślę, że nie powinno to zaszkodzić. Raczej wręcz przeciwnie. Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam.

      Usuń