W dzieciństwie zrywałam czereśnie garściami prosto z drzewa na działce. Najbardziej lubiłam wdrapywać się na dach, skąd był najlepszy dostęp do czarnych okazów ;D Nie znam nikogo, kto by nie lubił czereśni, ale jeśli ktoś taki istnieje to powinien wiedzieć, że:
- mają w sobie dużo jodu (poprawia pracę tarczycy, przemianę materii),
- zawierają potas, żelazo, fosfor, wapń,
- są przeciwutleniaczami,
- źródło witamin A,C, z grupy B (poprawia wygląd skóry),
- oczyszczają krew
Tak na smaczny początek dnia:
Owsianka z czereśniami i żurawiną
Pół szklanki płatków owsianych zalej wodą (3/4 szklanki). Odstaw, by płatki napęczniały. Zagotuj owsiankę. Dodaj pół łyżeczki cynamonu, kawy i 2 miodu. Dosyp jeszcze odrobinę sezamu, siemienia lnianego i łyżkę suszonej żurawiny. Wymieszaj wszystko, przelej do miski. Dorzuć garść czereśni.
- przeciwutleniacz,
- zawiera błonnik, witaminy C, B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod,
- pomaga w chorobach nerek, układu moczowego,
- zwalcza bakterie powodujące choroby dziąseł, próchnicę,
- wpływa pozytywnie na dobry cholesterol, ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz