piątek, 2 grudnia 2016

Szarlotka z kruszonką

Trochę mnie tu nie było, lecz wracam do Was wraz z nowymi przepisami. Zacznę od fit szarlotki. Może część z Was, śledząca mnie na Instagramie, miała już okazję jej spróbować, w każdym razie, bardzo polecam :) Pyszna, pachnąca cynamonem, krucha szarlotka wręcz rozpływa się w buzi.
A potrzebujecie tylko:
30g płatków owsianych, 10g mąki kokosowej, jajko, 2 łyżki jogurtu, 1/2 szklanki wody, jabłko, łyżka masła klarowanego, cynamon. Dodatkowo na kruszonkę: odrobina mąki kokosowej i oleju rzepakowego. 
Pokroiłam jabłko w kostkę, gotowałam je w garnku z dodatkiem masła i cynamonem. Resztę składników wymieszałam i wlałam masę do naczynia żaroodpornego. Dodałam do ciasta jabłka i posypałam całość kruszonką. Piekłam przez 20 minut w 180 st. Smacznego! 🍎🍁 
Czas przygotowania wraz z pieczeniem: ok. 30-40 minut. 
Szarlotka jest jednoporcjowa, więc jeśli chcecie podzielić się z bliskimi, radzę zwielokrotnić ilość składników. Podawać z szerokim uśmiechem i kubkiem gorącej kawy w drugiej ręce ;)

 

5 komentarzy:

  1. Sama przyrządzam szarlotkę na spodzie owsianym i przyznam szczerze, że w mojej rodzinie ją kochają. Często również przygotowuję wersję bezglutenową ze spodem kokosowym lub kasztanowym. Obie idealnie pasują do lodów zwykłych i tych bez glutenu. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma nic lepszego niż szarlotka z lodami ❤ Wszystkie wersje brzmią wspaniale, będę bardzo wdzięczna za przepis :)

      Usuń
  2. Czy tylko ja jem szarlotkę dla jabłek i kruszonki? Kojarzy się z domem, spokojem, bezpieczeństwem. Zawsze zjadam spód, a potem resztę. Dobrze, by każdy miał taki swój cheat meal na diecie. Potrawę kojarzącą się dobrze, by odciążyć psychikę na diecie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko :D Zgadzam się, szarlotka zawsze kojarzyła mi się z ciepłą, domową atmosferą. Właśnie, a dla szarlotki zniosę każdą dodatkową kalorię :D

      Usuń