sobota, 20 sierpnia 2016

Kurczak Garam Masala z bulgur

Hej, hej :) Lubicie kuchnię indyjską? Czasem inspiruję się jej pewnymi daniami. Zwykle robię je po swojemu, przemycając jednak małe, indyjskie akcenty. Dziś wykorzystałam aromatyczną garam masala. Jest to mieszanka przypraw, m.in. czarnego pieprzu, kardamonu i gałki muszkatołowej. Mojemu kurczakowi towarzyszył wywodzący się z Turcji bulgur. Ta turecka kasza zawiera dużo białka i ma niski indeks glikemiczny, czyli nie narażamy się na gwałtowne skoki cukru we krwi. Próbowaliście kiedyś kaszy z przyprawami? Sama w sobie jest dobra, a za pomocą przypraw nadajemy jej niepowtarzalny smak (i zapach). Chcielibyście spróbować? 


Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka, 100g kaszy bulgur, 30g masła klarowanego, 4 pomidorów, papryki, cebuli, przypraw. Gotujemy kaszę. W tym czasie kroimy kurczaka, obtaczamy w przyprawie garam masala i przyprawie do kurczaka, po czym smażymy go na maśle klarowanym. Kroimy warzywa i dodajemy do już prawie usmażonego mięsa. Wszystko gotujemy przez kilka minut. Ugotowaną kaszę przyprawiamy kurkumą i cynamonem, następnie dodajemy do reszty. Smażymy jeszcze chwilę i zjadamy! 
PS Nie jest to danie o nazwie "Kurczak Garam Masala", nazwa wzięła się z wykorzystania tej przyprawy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz