środa, 10 czerwca 2015

Placki z truskawkami

Zawsze robiłam naleśniki z mąki kukurydzianej, jednak ostatnio zaczęłam szukać innej, mniej sypkiej. Wybrałam pełnoziarnistą. Zawiera gluten, nieodpowiednia dla chorych na celiakię. Placki z niej nie rozpadały się tak łatwo.


Pełnoziarniste placki z truskawkami
Do miski dodaj jajko, szklankę mąki pełnoziarnistej, szklankę mleka. Posyp odrobiną kurkumy. Zmiksuj wszystko blenderem. Dosyp płatków owsianych do uzyskania gęstszej od naleśników, ale płynnej konsystencji (ok. 3/4 szklanki). Rozdrobnij truskawki widelcem na bardzo małe kawałki. Wrzuć do reszty składników. Wymieszaj masę i usmaż placki na oleju rzepakowym. Przed zjedzeniem posyp cynamonem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz