Dla zbilansowanej diety niezwykle ważne jest spożywanie ryb. Jest to nieocenione źródło białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3, poprawiających nastrój i pracę układu krążenia. Osobiście bardzo lubię ryby, zwłaszcza dorsza czy łososia. Niestety, łososie często zawierają szkodliwe metale toksyczne (m.in. ołów). Mimo to, myślę, że lepiej zjeść raz na jakiś czas łososia niż hamburgera. Powinniśmy jeść ryby dwa razy w tygodniu. Są dobrym rozwiązaniem, nie tylko na obiad, ale też kolację. Pamiętaj, aby wieczorem nie jeść owoców, ze względu na cukry proste.
Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Szczególnie w kuchni. Tworząc skomplikowane sosy, polewy, zwiększasz kaloryczność potrawy. Mój szybki i zdrowy obiad:
Łosoś z sałatką i chlebem żytnim |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz