czwartek, 8 września 2016

Kokosanek Chia

...czyli bardzo proste ciastko śniadaniowe :) Zostało stworzone na szybko, by mieć co przekąsić przed szkołą. 
Potrzebujecie: 20g mąki kokosowej, 20g dowolnej, "normalnej" mąki, jajka, 2 łyżek mleczka kokosowego,  1/2 łyżki masła klarowanego, łyżeczki p/d/p, truskawek...
...oraz 100 ml uprzednio przygotowanego puddingu chia (na mleku kokosowym bądź krowim).


By przygotować pudding: Niecałe 2 łyżki nasion chia zalewamy mlekiem i na noc wkładamy do lodówki.
Następnego dnia: Robimy dolną warstwę, mieszając wszystkie składniki, po czym przekładamy masę do naczynia żaroodpornego. Górna warstwa to pudding chia. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut w 180 stopniach bądź w mikrofalówce.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda banalnie :) czy wyjdzie też tylko na zwykłej mące?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie moje posiłki są bardzo proste, bo zwyczajnie nie miałabym czasu na przygotowywanie czegoś bardziej pracochłonnego w ciągu tygodnia :)Oczywiście, po prostu smak będzie inny. Można wtedy dodać troszkę miodu.

      Usuń