wtorek, 21 czerwca 2016

Zielone pierogi Babci

Zielone pierogi wywołały sensację na Instagramie. Wciąż przybywały nowe polubienia i komentarze z pytaniami o przepis. Jak najszybciej zdobyłam go dla Was i zameldowałam Babci, jaką spowodowały reakcję. Była zachwycona :)
Zielone pierogi mojej Babci są świetną odmianą tego tradycyjnego polskiego dania. Podstawowymi skladnikami sa szpinak, por, kurczak i marchewka. Pewnie wiecie, że pierogi nie są zbyt dietetycznym daniem. Otóż pierogi z ciężkim farszem (np. z kapusty, grzybów) obciążają nasz układ pokarmowy. Zielone pierogi są lżejsze. 


Zielone pierogi Babci
Składniki: 45 dkg mąki, 20 dkg mrożonego szpinaku, jajko, por, podwójny filet z kurczaka, 2 marchewki, sól, pieprz, olej, listki bazylii, 10dkg żółtego sera, 4 ząbki czosnku, 125 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu.
Ciasto: Mąkę połączyć z odsączonym szpinakiem, szczyptą soli i wodą. Odstawić na 1/2h do lodówki.
Farsz: Pokroić por w plasterki, marchew zetrzeć na tarce i podsmażyć. Posiekać bazylię, zetrzeć ser na tarce. Zmielić mięso, wymieszać z warzywami, bazylią i serem. Doprawić do smaku.
Sos do pierogów: Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z majonezem i jogurtem. Polewamy pierogi. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz