piątek, 5 lutego 2016

Zapiekana w porze ryba z curry

Witajcie, kochani! Jak Wam minął Tłusty Czwartek? Pamiętajcie, że każdy ma własne prawo wyboru. Jedno odstępstwo od diety nie przekreśli Twoich dążeń do płaskiego brzucha, tak samo jak tradycja nie może nakazać zrobić Ci czegoś wbrew swoim przekonaniom. Nie zjadłam ani jednego pączka, dlatego, że nie miałam na niego najmniejszej ochoty. Odkąd zwiększyłam liczbę kalorii i tłuszczy bardzo rzadko mam ochotę na coś słodkiego. Po co zatem się zmuszać?  Tym bardziej, że wiem ile trzeba ćwiczyć, by spalić tylko jednego pączka.
Spontaniczne gotowanie z tego, co akurat pod ręką zaowocowało pysznym, bogatym w białko i witaminy obiadem. Soczewica jest dobrym źródłem białka, nie tylko dla wegetarian. W postaci curry podkręca metabolizm (przyprawy). Do tego ryba - białko i zdrowe tłuszcze oraz bogactwo warzyw. Dodatek pora sprawia, że danie nie jest nudne; ma charakterystyczny smak. Podam przepisy na dwa dania osobno, żeby podsunąć Ci pomysł na smakowity, wegański obiad. Wiele osób błędnie sądzi, że weganie żywią się "trawą", a naprawdę ich posiłki często są bardziej urozmaicone i smaczniejsze.


Prawda, że wygląda pysznie?

Pieczona w porze ryba
3 ryby
por
sok z połowy cytryny
łyżeczka kurkumy
Pokroiłam pora w długie wstążki. Skropiłam rybę odrobiną soku z cytryny i dodałam szczyptę kurkumy. Powtórzyłam te czynności z pozostałymi rybami. Przełożyłam je do naczynia żaroodpornego razem z porem. Piekłam w piekarniku przez 25 minut w 180 C.


Aromatyczne curry z soczewicy (wegańskie)
1 opakowanie czerwonej soczewicy (ok 1,5 szklanki)
2 pomidory
1/2 jogurtu
1/4 pora
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka imbiru
łyżeczka ostrej papryki lub 1/2 papryczki chilli
łyżeczka curry
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
Ugotowałam czerwoną soczewicę (12 minut). Pokroiłam pora we wstążki, a następnie cebulę, czosnek. Rozgrzałam na patelni olej. Smażyłam cebulę do zeszklenia. Dodałam do niej pora, imbir i czosnek. Po kilku minutach wsypałam resztę przypraw. Smażyłam dalej, cały czas mieszając. Sparzyłam wrzątkiem pomidory i obrałam. Pokroiłam je w kostkę, po czym wrzuciłam na patelnię. Po chwili wlałam jogurt do reszty składników. Na koniec uzupełniłam posiłek o dodatek soczewicy. Wymieszałam wszystko, jeszcze przez chwilę trzymając patelnię na gazie.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz