Zasady prawidłowego odżywiania:
- jedz małe porcje na małym, niebieskim talerzu,
Podejście psychologiczne - porcja na małym talerzu będzie wydawać się
większa niż na środku dużego. Kolor niebieski powoduje, że mniej jemy.
- słodkie śniadanie zmniejszy apetyt na słodycze w dalszej części dnia,
Może nim być: owsianka, kasza z miodem i owocami itd.
- jedz powoli, dokładnie gryź
Po jakimś czasie zauważysz, że już długo jesz i skończysz. W tym czasie natomiast zjadłeś niedużo. Powolne i dokładne jedzenie ułatwia późniejsze trawienie.
- jedz co dwie, trzy godziny
Gdy organizm dostaje jedzenie tylko dwa czy trzy razy dziennie (w skrajnych przypadkach raz), czuje się zagrożony i zaczyna się bronić. Odbiera to jako "trudne czasy" i zaczyna magazynować tkankę tłuszczową jako tzw. zapas.
- spożywaj zdrowe tłuszcze
Zawierają je m.in. ryby, pestki dyni, orzechy, migdały, oliwki, awokado.
- na śniadanie jedz kaszę, owsiankę, chleb lub owoce z płatkami,
Owoce są zbudowane z cukrów prostych, ulegających szybszemu rozkładowi niż złożone. Ww (węglowodany) złożone rozkładają się jeszcze do prostych. W związku z tym pieczywo, kasze (ww złożone) sycą na dłużej niż owoce i warzywa.
- w pierwszej połowie dnia jedz owoce,
Cukry są trawione głównie wtedy.
- w drugiej połowie, zwłaszcza wieczorem jedz białko i warzywa,
Na wieczór wyciszą organizm. Białko jest materiałem budulcowym. Dostarczone na noc, będzie wykorzystane do budowy mięśni. Kolacja może składać się z twarogu, serka wiejskiego, jajek, ryb, mięsa i warzyw strączkowych np. soczewica, soja.
- nie zadręczaj się,
Pozwalaj sobie na słodkie przyjemności, jednak staraj się wybierać zdrowe przekąski. Wybierz sobie jeden dzień w tygodniu na niezdrowe ciasto albo hamburgera.
- przed treningiem jedz produkty o niskim indeksie glikemicznym,
Indeks glikemiczny to poziom glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu. Produkty o niskim indeksie nie powodują znacznego wzrostu cukru we krwi. Takie produkty sycą na dłużej.
- po treningu możesz zjeść produkty o wysokim indeksie glikemicznym,
Wysoki indeks mają np. arbuzy albo ananasy. Po treningu będą szybciej i łatwiej trawione.
- dostarczaj odpowiednie ilości białek, tłuszczy, sacharydów, witamin, mikro- i makroelementów,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz