Nareszcie zaczął się sezon na truskawki. Moje dzisiejsze śniadanie - budyń truskawkowy. Wygląda niesamowicie i jest całkowicie wolny od cukru ;) Myślę, że posmakuje wszystkim, choć szczególnie poleciłabym go dzieciom. Przypomina mi trochę dziecięce, smakowe kaszki ze sklepów. Świetnie się sprawdzi właśnie jako ich alternatywa.
Podczas gotowania kaszy jaglanej, w innym naczyniu przygotuj kisiel z siemienia lnianego. W tym celu do pół szklanki gorącej wody wsyp łyżeczkę nasion. Mieszaj w czasie gotowania. Gdy powstanie "glut", wlej go do blendera. Nasiona też mogą wpaść do środka. Dodaj truskawki i pół banana. Gdy kasza się ugotuje, odstaw ją na chwilę, by wchłonęła wodę. Następnie wrzuć ją do blendera. Zmiksuj wszystko. Przelej budyń do miseczki i udekoruj truskawkami.
A teraz właściwości zdrowotne takiego deseru:
- kasza jaglana - mało skrobi, dużo białka, wiele witamin, lekkostrawna, dobra na katar,
- kisiel z siemienia - zawiera błonnik, witaminy, wpływa na kłopoty pokarmowe, ból gardła, siemię jest też dobre na włosy,
- truskawki - oczyszczają, poprawiają przemianę materii, obniżają cholesterol, dobre na cerę i włosy,
- banan - dostarcza energii, dobry na zgagę, wzmacnia pamięć i serce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz